Het favoriete boek van Jochem Leegstra

Amsterdam, 9 May 2018

HI-TECH EN LO-FI

Jochem Leegstra, Founder & Creative Director …,staat: ‘Een favoriet boek kiezen is haast onmogelijk. In de grote bibliotheekmuur die we in de studio van …,staat hebben, staan waanzinnig mooie exemplaren – zowel qua inhoud als vormgeving en papierkeuze. Unieke fotoboeken, een paar mooie exemplaren van ontwerpers, zoals Irma Boom, en een overdosis magazines, die de tijdgeest zo heerlijk vasthouden. De serie van Visionaire valt op in m’n collectie, hopelijk past dat nog in de definitie van “boek”.

‘Visionaire is meer een verzamelobject, zit in de hoek van luxury, kunst en mode, en gaat verder dan een boek of magazine. Visionaire is begin jaren ‘90 gestart in New York.

In al die jaren hebben kunstenaars, fotografen en ontwerpers als Steven Klein, John Baldessari, Tom Ford, Mario Testino, Diana Vreeland en Hedi Slimane als gastredacteur nummers samengesteld. Daarnaast zijn er ook uitgaves gemaakt door luxury & fashion huizen als Hermès, Comme des Garçons, Louis Vuitton, maar ook bijvoorbeeld Levi’s en Mini. En in de eerdere uitgaves werd er met meerdere creatieven per uitgave gewerkt aan abstractere thema’s als Hype, White, Faces, Scent, Erotica en Desire. Iedere uitgave is dus uniek en daarnaast is de oplage beperkt (à een paar duizend maximaal), met als gevolg dat de meeste nummers uitverkocht zijn en alleen nog via eBay en veilingen voor hoge prijzen te krijgen zijn.’

Tekst: Nils Adriaans Fotografie: Marie Wanders

Dit artikel komt uit het magazine dat als bijlage bij het laatste Jaarboek is uitgegeven.